04. 09. 2023

54. Memorialni sestanek profesorja Janeza Plečnika 30. novembra in 1. decembra 2023

Obveščamo vas, da bo tudi letos potekal tradicionalni Memorialni sestanek profesorja Janeza Plečnika. Letošnji 54. Memorialni sestanek z naslovom »Melanocitni tumorji« bo 30. novembra in 1. decembra 2023 v veliki predavalnici Medicinske fakultete v Ljubljani. V zadnjih letih smo priča izrednemu napredku pri poznavanju molekularnih mehanizmov nastanka različnih tumorjev melanocitov in s tem velikemu napredku v diagnostiki. Na sestanku se bomo posvetili predvsem najnovejšim dognanjem v patološki diagnostiki in klasifikaciji, kot tudi kliničnim vidikom diagnostike in zdravljenja. S predavanji bodo sodelovali priznani domači in tuji strokovnjaki.

Več informacij: 54. Memorialni sestanek profesorja Janeza Plečnika

10. 08. 2023

Izvajanje diagnostike dne 14. 08.2023

Obveščamo vse naročnike, da bo diagnostično delo na Inštitutu za patologijo potekalo nemoteno in po urniku kot to velja za delovne dni.

14. 04. 2023

Sprememba referenčnih vrednosti testov ELISA

Po 20. aprilu 2023 bomo začeli uporabljati nov sistem testov ELISA (PR3, MPO, anti-GBM, ASCA IgA, ASCA IgG in Panel Elisa – Euroimun), ki ima drugačne referenčne vrednosti.

Pri navajanju rezultatov predhodne preiskave v obdobju zadnjih dveh mesecev (od 15. februarja 2023 naprej) bomo navedli vrednosti posameznih preiskav, kot jih bomo določili z novim sistemom ELISA testov.

02. 05. 2022

Na Inštitutu za patologijo smo uvedli sistem strukturiranih izvidov

Obveščamo, da smo uvedli sistem strukturiranih izvidov, ki ga bomo postopoma širili na vse več področij, predvsem različne vrste tumorjev.

Že dlje časa nekatere standardizirane izvide posredujemo na način, da so parametri navedeni z običajnimi črkami in vrednosti z debelimi. Tak način je bil dobro sprejet in ga ohranjamo, novi sistem pa zagotavlja še večjo standardizacijo in poenotenje ter strukturiranje (parametriziranje) izvidov.

Več…

Želimo vas obvestiti o novem standardiziranem načinu podajanja nekaterih informacij v izvidu, ki je pogojen s samim strukturiranim vnosom podatkov.

 

Organ/vrsta tkiva, lokacija, stran in način odvzema so navedeni na začetku na naslednji način, pri čemer so posamezni podatki ločeni med seboj s pokončnimi črtami:

Organ oz. tkivo | Lokacija glede na šifrant | Stran | Način odvzema | Dodatni podatki, npr. natančnejša lokacija

Primer zapisa:

Podkožje | Čelo | Desno | Ekscizija | Nad obrvjo

Če kakšen od podatkov (polj) ni pomemben, se tisto polje ne izpiše. V načrtu je, da bodo enaki šifranti na voljo v e-napotnici za patološke preiskave.

 

Kadar je na vprašanje možnih več odgovorov (»multiselect«), so ti med seboj ločeni z vertikalnimi črtami (vertikalne črte imajo v tem primeru pomen »IN«) – primer:

Histopatološki tip tumorja: Infiltrativni | Nodularni | Površinsko rastoči.

 

Kadar izbrano vrednost parametra oziroma odgovor dodatno pojasnimo, je oblika zapisa, kot je prikazano v spodnjih primerih. Dodatno pojasnilo je za vertikalno črto, pred katero pa je za navedbo vrednosti parametra pika:

 

Regresija: Je prisotna. | Obsežna.

Histopatološki tip tumorja: Infiltrativni | Nodularni | Površinsko rastoči. | Pigmentiran.

Druge spremembe: So prisotne. | Aktinična keratoza. Huda solarna elastoza dermisa.

05. 03. 2019

Izvidi patoloških preiskav Inštituta za patologijo so dostopni v eZdravju

Na Inštitutu za patologijo se zavedamo vedno večjega pomena informatizacije v zdravstvu in dragocenega časa, ki ga vsi izgubljamo s pošiljanjem izvidov v fizični obliki. Zato našim naročnikom omogočamo elektronski dostop do naših izvidov v eZdravju (storitev CRPP). Omogočamo tudi obveščanje po elektronski pošti ali SMS sporočilu, ko je preiskava zaključena in izvid na voljo v eZdravju.

 

Za več informacij se obrnite na vodjo službe za Informacijsko tehnologijo: g. Žiga KUŠAR, 041 233 074, ziga.kusar@mf.uni-lj.si .

Več…

Naši elektronski izvidi so v obliki datoteke pdfA. Za elektronski podpis zdravnik uporablja kvalificirano digitalno potrdilo. Originali izvidov so shranjeni v akreditirani eHrambi dokumentov. V celotnem procesu kot tudi na samem izvidu sta zagotovljeni verzioniranje in sledljivost.

 

V sklopu sistema eZdravje je tudi funkcionalnost Centralni register pacientovih podatkov (CRPP). Gre za elektronsko obliko klasične pacientove kartoteke. V CRPP izvide pošilja tudi Inštitut za patologijo. Pogoj za dostop do izvidov Inštituta za patologijo v CRPP je, da imate omogočen dostop do storitev eZdravja prek omrežja zNet.  Dostop do eZdravja imajo vse bolnišnice in zdravstveni domovi ter nekateri zasebniki. Vsi glavni bolnišnični informacijski sistemi (BIS) že podpirajo dostop do CRPP, kar pomeni, da naše izvide lahko že vidite neposredno v vašem BIS.

 

Ker storitev CRPP ne omogoča obveščanja zdravnikov v BIS, kdaj je nov izvid (ali nova verzija izvida) na voljo v CRPP, našim naročnikom nudimo možnost obveščanja zdravnikov po elektronski pošti ali SMS sporočilu o zaključeni preiskavi in izvidu, ki je na voljo v CRPP. Seveda lahko poteka obveščanje tudi na centralni elektronski naslov ali GSM številko za celoten oddelek ali ustanovo.

1 2